Skip links
Commissies

Ondernemersvereniging Hoeksche Waard zoekt (jonge) leden voor commissies

Share

Met een breed netwerk aan commissies zet de OHW zich op veel terreinen in voor de belangen van ondernemend Hoeksche Waard. ‘Samen sterk’ is daarbij het motto. Om krachtig te blijven, is het bestuur op zoek naar nieuwe leden voor de commissies en het bestuur, zodat er meer diversiteit komt.

,,We hebben het imago van een club grijze mannen in blauwe pakken,’’ zet OHW-voorzitter Frank van den Ouden het ongezouten neer om duidelijk te maken dat meer variatie welkom is. Liefst ook van jonge OHW-leden. ,,Zij hebben een andere manier van ondernemen en zijn vaak beter op de hoogte van technologische ontwikkelingen.’’ Het werken in een commissie kost tijd, erkent hij, maar het werk wordt onderling verdeeld en je leert er ook van en bouwt er naast de inhoud ook relaties mee op.

Vier jaar geleden besloot Van den Ouden zelf om zich in te zetten voor de OHW. Een besluit dat hem veel heeft gebracht. Het heeft hem een groter netwerk opgeleverd, net als inzicht in en betrokkenheid bij wat er lokaal speelt. ,,Ik ontmoet mensen die inmiddels voelen als collega’s, waarmee ik mij kan identificeren en sparren als ondernemers onder elkaar. Er liggen trouwens nog genoeg uitdagingen voor de commissies,” stelt de voorzitter.

Veiligheid

Een van de commissies die best jonge input kan gebruiken, is de commissie veiligheid. Die houdt zich niet alleen bezig met veilige bedrijventerreinen en het parkeren van vrachtwagens, maar ook met de bestrijding van ondermijning (illegale activiteiten die worden verborgen achter legale bedrijven) en cybersecurity. Dit zijn typisch thema’s waar onze jeugd meer over weet en waarin echt nog wel wat te doen is in de Hoeksche Waard.’’

Arbeidsmarkt en Onderwijs

Deze commissie werkt veel samen met bedrijven en scholen. ,,Ook hier kan de inbreng vanuit generatie Z ons zeker verder helpen. Hoe maken we de Hoeksche Waardse bedrijven aantrekkelijk voor jonge werknemers, ook van buiten de Hoeksche Waard? En hoe kunnen we meegaan in de nieuwste manieren van werving en selectie?’’ kent hij de vragen die er spelen.

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid blijft een vast punt op de OHW-agenda. Net als vorige zomer wordt de Heinenoordtunnel van 26 juli tot en met 9 augustus weer in beide richtingen afgesloten. ,,We hopen dat Rijkswaterstaat de lessen van vorig jaar nu direct toepast, zonder dat we daar weer zoveel energie in hoeven te steken,’’ zegt Van den Ouden.

Naar de toekomst toe liggen er echter nog voldoende uitdagingen voor een goede bereikbaarheid. ,,In het nieuwe mobiliteitsplan dat in de raad is gepresenteerd lijkt de gemeente vooral te richten op het wonen in de Hoeksche Waard. Zakelijk verkeer en op tijd op je werk kunnen komen vanuit Rotterdam is hierin nog niet bedacht.”’

Duurzaamheid

,,Op het gebied van duurzaamheid hebben we natuurlijk ook nog de nodige uitdagingen. Denk aan de energietransitie en circulariteit. Dit zijn geen thema’s die we lokaal op kunnen lossen, maar ook als Hoeksche Waard hebben we hiermee te dealen. Het is daarbij goed om ook jonge ondernemers te betrekken, die vaak toch weer net anders dingen aankijken.”

Zichtbaarheid

Als het gaat over de Hoeksche Waard op de kaart zetten, heeft Van den Ouden het ook over  zichtbaarheid. ,,We zijn vaak veel te bescheiden, zo van ‘doe maar gewoon’. En daardoor weten veel mensen in de regio niet eens waar de Hoeksche Waard ligt of wat we te bieden hebben. We mogen best trots zijn op de mooie bedrijven die we hier hebben, dat missen we nog wel in de huidige gebiedsmarketing.’’

Starterscampus

De Hoeksche Waard is een goede omgeving voor startende ondernemers. ,,Tenminste: we hebben hier StartSmart met Startcoaches en dat is echt niet overal. Maar het kan nog beter,  er ligt ook een startersbeleid bij de gemeente. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een starterscampus als een soort broeikas voor nieuwkomers. De uitvoering daarvan ligt in principe bij de gemeente, maar onze commissie Starters is hier nauw bij betrokken.’’

Kortom: er zijn nog voldoende uitdagingen, niet alleen voor de doorgewinterde en gepensioeneerde ondernemer, maar zeker ook voor jonge ondernemers.

Secretariaat OHW

Postbus 1400 | 3260 AK | Oud-Beijerland | 
T: 06-28653068 | E: secretariaat@o-hw.nlW: www.o-hw.nl |