Skip links
Het Hof

Ondernemen in Het Hof

Share

Het Hof in Oud-Beijerland is één van de gezelligste winkelstraatjes van de Hoeksche Waard. Hier ervaar je de charme van een typisch Londens hofje, met een divers en uniek winkelaanbod. De gevarieerde gevels en authentieke bestrating in combinatie met het vele groen en diverse gezellige zitjes, geven de straat een sfeervol uiterlijk. 

Het Hof is een initiatief van Angela Howarth en Giel Geelhoed, eigenaren van het gerenommeerde Howarths Antiques & Interiors. Angela vertelt:  “Ik kom uit Engeland en ik heb een grote voorliefde voor The London Mews; gezellige en sfeervolle winkelstraatjes in Londen. Zoiets wilden we ook in de Hoeksche Waard creëren. We zijn in de jaren negentig gestart met een antiekwinkel in de Kerkstraat. In 2000 kwam het pand aan de West-Voorstraat leeg. Giel zag het gelijk: deze locatie had potentie om een winkelhofje te worden. Het is waanzinnig dat het ons is gelukt. Wat we zo’n 35 jaar geleden samen bedacht hebben, is nu werkelijkheid.” 

Niches  

De afgelopen jaren kochten Angela en Giel verschillende aangrenzende panden op. Inmiddels hebben zich verschillende ondernemers in Het Hof gevestigd. Van een bloemenwinkel, beautysalon en galerie tot een haarstudio, lijstenmakerij en goudsmid. Het Hof herbergt een groot aantal creatieve ambachten. “Dat maakt onze winkelstraat extra bijzonder”, stelt Angela. “Er werken hier eigenlijk allemaal kunstenaars. Alle ondernemers zijn in hun vakgebied origineel en onderscheidend: de biologische beauty van La Twist, de kleurrijke boeketten van Bloemen in Het Hof, de schilderijen van Lorenzo, de sieraden van Goudsmid Mariëlle, de haarstudio van Tineke, onze nieuwkomers Beijerwaard en natuurlijk de culinaire creaties van De Meiden van de Keuken. Als wij klanten op bezoek hebben, dan trakteren we ze altijd op iets lekkers van De Meiden. Die kruisbestuiving tussen de ondernemers vinden we heel waardevol. Dat is ook de gedachte achter het ontstaan van Het Hof. We ondernemen samen en dat is onze kracht.” 

Het Hof - Howarths

Howarths Interiors  

De bedrijven in Het Hof sluiten mooi op elkaar aan. Ook de winkel van Angela en Giel past uitstekend in het rijtje ‘creatieve kunstenaars’. Met de verhuizing naar de West-Voorstraat veranderde ook het assortiment en aanbod van de winkel. Giel verklaart: “We kregen steeds vaker aanvragen voor interieurinrichting. Daarmee is ons aanbod antiek uitgebreid met hedendaagse collecties van gerenommeerde designers, waaronder Bielefelder Werkstätten, Jori, Mobitec en Julian Chichester. Naast meubelen verkopen we ook behang, Little Greene verf, vloerbekleding, verlichting en raamdecoratie. We bieden volledige maatwerk interieurs, van ontwerp tot inrichting en styling. Ook zetten we koers richting het exterieur met een unieke collectie buitenmeubelen van onder andere Dedon, Glatz en Nardi.” 

Inmiddels helpt ook de tweede generatie mee in de winkel en dat betekent verdere ‘verjonging’. Dochter Shavon vertelt: “Mensen kennen ons vooral als antiekhandelaar. De associatie hiermee is vaak klassiek, maar Angela’s kracht ligt juist in het combineren van onze producten met de bestaande stukken van de klant, waardoor elke ontwerp uniek, persoonlijk en tijdloos is. We werken hiervoor uitsluitend met hoogwaardige, duurzame en internationale merken.” 
“Onze leveranciers zijn vrijwel allemaal familiebedrijven”,  vult Angela aan. “Dat is een bewuste keuze, omdat wij geloven in de kracht van familiebedrijven als het gaat om continuïteit, kwaliteit en duurzaamheid. We zijn zelf ook een familiebedrijf en ondernemen in Het Hof geeft ook een familiegevoel. We versterken elkaar en hebben het leuk met elkaar.”  

“Die kruisbestuiving tussen de ondernemers vinden we heel waardevol. Dat is ook de gedachte achter het ontstaan van Het Hof.”

Toekomst 

Als het aan de familie ligt, dan is dit pas het begin van Het Hof. “We hebben de ambitie om verder uit te breiden”, vervolgt Angela. “Er lagen plannen om een boetiekhotel te openen, maar toen werd mijn vader ziek. Mantelzorg is intensief en dan leer je prioriteiten stellen. Een hotel openen, dat konden we er op dat moment niet bij hebben, daarom hebben we toen besloten om het niet te doen. Deze ervaring heeft ons echter wel op een nieuw idee gebracht. Hoe fijn zou het zijn als we in Het Hof een Knarrenhof® kunnen realiseren?! Een plek om veilig te wonen met veel privacy en tegelijk alle voordelen van samenwonen in de nabijheid van gezellige, inspirerende winkels, salons en een heerlijke koffie- en lunchroom. Verder zien we nog uitbreidingsmogelijkheden in het aanbod van Het Hof. Op dit moment staat er een pand leeg, waar voorheen de L.E.S. Store zat. We kijken uit naar de komst van een nieuwe, creatieve ondernemers die samen met ons en de andere ondernemers Het Hof verder versterken.” 

Bloemen in Het Hof

Bedrijf: Bloemen in Het Hof
Wie: Jan en Francien Kleinendorst
In Het Hof sinds: februari 2023
www.bloemeninhethof.nl

Jan en Francien kennen we ook als de eigenaren van Bloem en Groenprojecten. Tijdens de coronatijd namen ze afscheid van hun pand op het bedrijventerrein. Jan zette de handel voort via WhatsApp. Als de mensen niet naar de bloemen kunnen komen, dan brengt Jan de bloemen wel naar de mensen. Dat bleek een gouden zet, want de aanvragen stroomden binnen. “Dat bood mogelijkheden om weer op zoek te gaan naar een winkelruimte”,  vertelt Jan. “Toen kwam dit vorig jaar op ons pad. Deze kans was te mooi om te laten lopen. Een winkel in je eigen dorp is sowieso leuk, maar dit straatje is helemaal geweldig. Het is gezellig met de andere ondernemers. Het is heerlijk om tijdens een moment van rust even neer te strijken op een bankje met een kopje koffie en wat lekkers van De Meiden. We doen ook steeds meer samen. Zo hebben we vorig jaar een kerstmarkt georganiseerd. Het is leuk om te zien hoe goed dit samen werkt.”

Bijzondere soorten

Bij Bloemen in Het Hof vind je geen standaard boeketje rozen. “Maar we bieden wel voor iedereen wat”, benadrukt Francien. “De winkel stond in het verleden bekend als duur, maar wij willen onze creaties voor iedereen toegankelijk maken.”
De boeketten van Jan en Francien zijn stuk voor stuk prachtige kunstwerken. Jan toont ons verschillende bijzondere soorten. Een ‘Pig Face’ bijvoorbeeld. De naam zegt het al, deze gele vrucht – familie van de aubergine – heeft veel weg van een varkenskop. Andere voorbeelden zijn de Bamboe orchidee, de Keizerskroon en de uitbundige Parkiettulp. Verder vind je in de winkel verschillende interieuritems, waaronder handgemaakte vazen, maar ook groenwanden ter inspiratie. Bloemen in Het Hof is namelijk ook gespecialiseerd in groenwanden en interieurbeplanting voor zowel particulieren als bedrijven. Verder verzorgen ze bloemwerk rondom begrafenissen en de complete aankleding van bruiloften en evenementen.

De Meiden van de Keuken

Bedrijf: De Meiden van de Keuken    
Wie: Marjolijn en Kimberley de Bruin   
In Het Hof sinds: 2020
www.meidenvandekeuken.nl

Toen in 2018 het pand in het leukste straatje van Oud-Beijerland vrijkwam, twijfelden Marjolijn en Kimberley, moeder en dochter, geen seconde: dit werd hun nieuwe deli. Na een grote verbouwing namen De Meiden in 2020 in hun intrek in Het Hof. “Ik ben in dit straatje getrouwd”,  vertelt Kimberley lachend. “Er heerst hier een fijne sfeer en we kijken om naar elkaar. We nemen pakketjes voor elkaar aan en je zet eens een kopje koffie voor de ander. Het voelt een beetje als een appartementencomplex met een gezamenlijke binnentuin, met als enige verschil dat we hier niet wonen.”

Lunch

Dat huiselijke past wel bij de meiden. Sterker nog: dat is precies wat zij willen overbrengen. De open keuken en woonkamersetting zorgen ervoor dat het net lijkt alsof je bij iemand thuis aan tafel schuift. Bij de Meiden van de Keuken vind je een dagelijks wisselend assortiment gebak, taartjes, soepen en salades voor consumptie ter plaatse of om mee te nemen. Sinds kort kun je er ook terecht voor de lunch en dat slaat enorm aan. “Dit was altijd al onze bedoeling, maar door alle drukte kwam het er maar niet van. Inmiddels werken we met een vast team van vier fulltimers en 4 zaterdagkrachten. Dit geeft ons meer ruimte. De lunch is altijd heel druk. Onze lunchkaart is anders dan een standaard broodje carpaccio of zalm en mensen waarderen dit. De menukaart wisselt regelmatig. We bieden ook proeverijen aan, zodat gasten niet hoeven te kiezen uit al het lekkers.”  

Haarstudio 10

Het Hof - Haarstudio 10

Bedrijf: Haarstudio 10  
Wie: Tineke Verboom   
In Het Hof sinds: 2016
www.haarstudio-10.nl  

Tineke heeft al 16 jaar haar eigen kapsalon in de Hoeksche Waard. Eerst in Numansdorp en sinds 8 jaar heeft zij een studio in Het Hof. Samen met haar twee collega’s zorgt zij dagelijks voor een glimlach op het gezicht van haar klanten. “Bij ons gaat iedereen altijd mooi geföhnd de deur uit. We zijn met name gespecialiseerd in kleuren. We maken echte kunstwerken. Net als de andere ondernemers in Het Hof doen we het allemaal net even anders dan de standaard. Die connectie is leuk en we hebben het gezellig met elkaar. De uitstraling van Het Hof past ook bij ons én bij onze klanten. Het ziet er altijd netjes en verzorgd uit. We houden niet van troep. Dat geldt ook voor de producten die we gebruiken. We werken veel met natuurlijke producten van hoge kwaliteit.” 

Primeur

Tijdens het interview deelt Tineke een primeur met ons: op 15 mei lanceert zij haar eerste eigen boek ‘Kijk eens wat vaker in de spiegel – Dagboek van een kapster’. “Een feelgood fictie over het leven van kapster Anne. Stiekem een beetje gebaseerd op de werkelijkheid”, bekent Tineke lachend. “Als kapster hoor je natuurlijk veel verhalen. Bijzondere verhalen, maar vaak ook heel herkenbaar. ‘Kijk eens wat vaker in de spiegel’ is zo’n herkenbaar verhaal dat je lekker makkelijk wegleest. Het altijd mijn droom geweest om mijn eigen boek uit te brengen.”
Het boek is  verkrijgbaar in de salon en bij de bekende webshops zoals Bol.com en Kobo.com.

Atelier Lorenzo de Bruin

Het Hof - Lorenzo

Bedrijf: Atelier Lorenzo de Bruin
Wie: Lorenzo de Bruin  
In Het Hof sinds: 2016
www.lorenzodebruin.com

Ze komen van over heel de wereld naar Oud-Beijerland voor een bezoek aan het atelier van Lorenzo de Bruin. Deze selfmade kunstschilder maakt de meest waanzinnige realistische creaties. “Vaste klanten rekenen inmiddels op wat lekkers van De Meiden”, vertelt Lorenzo lachend. “Mijn meiden! Marjolijn is mijn vrouw en Kimberley onze dochter. Dat maakt het ondernemen in Het Hof extra bijzonder, maar ook met de andere ondernemers werkt het fijn samen. We zijn een soort ondernemersfamilie. We helpen elkaar. Ik ben meestal in mijn atelier te vinden en mijn deur staat altijd open voor iedereen. En als ik er even niet ben, dan vind je me waarschijnlijk bij De Meiden, soms zelfs in de bediening.”

Kunst toegankelijk maken

De liefde voor schilderen ontstond bij Lorenzo al op jonge leeftijd. Zijn vader was ook kunstschilder, maar lang ‘afkijken’ bij zijn vader kon Lorenzo niet. Toen Lorenzo 16 was, overleed zijn vader. “Vanaf toen moest ik mijn eigen weg vinden. Ik kon niet naar de Kunstacademie, want ik was thuis hard nodig om mijn moeder te helpen. Ik ben een autodidact. Ook ik ben een groot fan van Vermeer en ben geïnspireerd door zijn techniek. Ik heb zijn techniek eigen gemaakt. Jarenlang heb ik zijn werken bestudeerd en ontleed. Uiteraard geef ik hier wel mijn eigen draai aan. Mijn werken zweven tussen een foto en de werkelijkheid. Als je er een foto naast houdt, dan wint het schilderij, omdat het zo direct is wat je ziet. Maar de werkelijkheid is het ook niet, want een schilderij is een plat element. Je kunt het niet pakken, alhoewel mijn werken wel deze illusie geven.”
Lorenzo heeft zijn atelier aan de West-Voorstraat. Zijn schildersezel staat voor het raam, zodat voorbijgangers zijn werk kunnen zien. “Er zijn mensen die dagelijks voorbij komen. Zij zien het schilderij groeien. Ik wil kunst graag toegankelijk maken. Mijn deur staat altijd open. Kijken is gratis en je hoeft niets te kopen.”

La Twist

Bedrijf: La Twist   
Wie: Elsa van Twist    
In Het Hof sinds: november 2023
www.latwist.nl

Elsa is al 21 jaar actief in de beautybranche en werkte op verschillende plekken in de wereld. Ze leerde twee belangrijke levenslessen: 1. De planeet is kostbaar en die moeten wij beschermen en 2. Er zijn te veel schadelijke stoffen in onze producten. Dat was voor Elsa de drijfveer om haar eigen biologische beautysalon te starten met de focus op producten en behandelingen die niet schadelijk zijn voor milieu, dier en mens. Vorig jaar streek Elsa neer in Het Hof. “Het is heerlijk om hier te zijn. Ik ben geboren en getogen in de Hoeksche Waard. Het voelt als thuis, met een vleugje Engeland, dat voelt als mijn tweede thuis. Ik geniet elke dag van het prachtige uitzicht: de bloemenzaak tegenover en de schitterende kerktoren op de achtergrond. Wat wil een mens nog meer!”  

De mooiste versie van jezelf

Elsa gelooft in de kracht van de natuur. “Elke behandeling is op maat gemaakt, want elke huid is uniek. Ter plekke maak ik een mix van natuurlijke ingrediënten die de huid voeden vanaf de bron, zoals de natuur het bedoeld heeft. In 21 jaar tijd heb ik de allermooiste ingrediënten verzameld op basis van wat ik wereldwijd gezien en ervaren heb en op basis van mijn kennis van plantkunde en cosmetische recepturen. Ik gebruik bijvoorbeeld 100% aloë vera afkomstig uit een kas waar geen pesticiden worden gebruikt, echte rauwe Manuka honing en natuurlijke botanicals van Anima Mundi.” Achter de schermen werkt Elsa ook aan haar eigen lijn. Ze hoopt deze einde van dit jaar te lanceren.
Een bezoek aan La Twist staat garant voor een heerlijk moment voor jezelf en pure ontspanning. Genieten van beauty zonder chemische, hormoonverstorende stoffen, onder andere door middel van Natural Face Lifting, bindweefselmassage, lymfedrainage en cosmetische accupunctuur waarmee jij de mooiste versie van jezelf wordt.

Atelier Beijerwaard

Het Hof - Beijerwaard

Bedrijf: Atelier Beijerwaard 
Wie: Sandrina en IJpe Schuitemaker 
In Het Hof sinds: oktober 2023
www.beijerwaard.nl

Atelier Beijerwaard verkoopt maatwerk lijsten en lampenkappen. “We werken samen in de winkel”, vertelt IJpe. “Ik doe alles op het gebied van lijsten en mijn vrouw is van de lampenkappen. We hadden eerder een winkel op de dijk in Oud-Beijerland. Die was net twee weken open toen de lockdown kwam. We durfden geen huurcontract voor vijf jaar aan te gaan, dus we zijn meteen weer gestopt. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen we aan de overkant een kopje koffie aan het drinken waren, zagen we dit leeg staan. We zijn zo blij met deze stap. Er zitten hier allemaal ambachten. Dit past bij ons. We versterken elkaar als ondernemers. Mensen komen naar de overkant voor een lekkere lunch en stappen bij ons binnen en andersom: onze klanten kunnen de lekkere bakluchten van de overkant meestal niet weerstaan.”

Lijsten & Lampenkappen

“Mensen komen vanuit heel Nederland naar ons toe om hun kunstwerken in te laten lijsten of voor restauratie”,  vertelt IJpe. “Het mooiste aan mijn werk vind ik de verhalen achter de objecten. Het is een beetje zoals bij Tussen Kunst & Kitsch. Men komt met een schilderij of foto binnen en dan volgt het verhaal over dat ene bijzondere moment of die fijne persoon.” IJpe werkt voor zowel particulieren als bedrijven. Zo heeft hij voor MP Motorsport uit Westmaas verschillende racepakken ingelijst en opgehangen. Ook Sandrina werkt voor zowel particulieren als bedrijven. Zij vertelt: “We maken alle lampenkappen op maat. We helpen mensen bij het maken van de juiste keuzes ten aanzien van hun interieur, met oog op stof, kleur en grootte. Ook het bedrukken van lampenkappen behoort tot de mogelijkheden. Dit doen we veel voor bedrijven. We bedrukken de lampenkappen met logo’s of met foto’s die passen bij het interieur.” 

Goudsmid Mariëlle Zuidijk

Het Hof - Mariëlle Zuidijk

Bedrijf: Goudsmid Mariëlle Zuidijk    
Wie: Mariëlle Zuidijk    
In Het Hof sinds: 2016
www.mariellezuidijk.nl

Mariëlle opende haar winkel ruim 8 jaar geleden in Het Hof en heeft hier nooit spijt van gehad: “Als goudsmid ben je iedere dag creatief bezig. Die creativiteit zie ik ook terug bij alle andere ondernemers in deze straat. We lopen regelmatig even bij elkaar naar binnen en drinken af en toe een kopje koffie samen.”
Mariëlle zit veel achter haar werkbank en maakt op ambachtelijke wijze de mooiste sieraden. Ze maakt hierbij ook gebruik van moderne technieken, zoals 3D tekenen en 3D printen. “Deze 3D techniek zie ik als een mooie aanvulling op mijn ambacht en zeker niet als een vervanging van.” Mariëlle is erg gedreven, geduldig en precies, eigenschappen die volgens haar nodig zijn om de ambacht van goudsmid vol overgave uit te kunnen voeren.

Edelstenen

In de winkel vind je een grote collectie eigen ontwerpen. Mariëlle vertelt: “Mijn collectie kenmerkt zich door het gebruik van kleurrijke edelstenen. Vooral de stenen met een bijzondere vorm inspireren mij tot het maken van een uniek juweel. Is een sieraad eenmaal klaar, dan word ik er zelf heel enthousiast van en het is natuurlijk nog leuker om te zien dat mijn ontwerpen ook in de smaak vallen bij anderen.”
Mariëlle werkt ook in opdracht van klanten. “Sieraden bezegelen in veel gevallen een bijzonder moment en er zit eigenlijk altijd wel een persoonlijk verhaal achter. Ik maak dan ook graag tijd voor iedere klant om hiernaar te luisteren en op deze manier inspiratie op te doen voor het ontwerpen van een uniek juweel. Ook pas ik bestaande gouden sieraden aan of smelt ze om tot een nieuw bijzonder sieraad. Daarnaast ontwerp en maak ik trouwringen op maat of kun je kiezen uit mijn eigen collectie trouwringen.”

HET HOF OUD-BEIJERLAND

West-Voorstraat 25 | 3262 JP | Oud-Beijerland